tiistai 6. maaliskuuta 2012

Q&A - Vastaukset

Muuntelin hieman kysymyksiä ''ymmärrettävempään'' muotoon, joten älkää hämmästelkö :)


Miten tapasitte poikaystäväsi kanssa?
          - Täällä järjestetään joka kesä sellanen tapahtuma, jossa sitten viime kerralla päädyttiin kiertelemään ja kaartelemaan kaksin, kunnes istahdettiin loppu illaks/yöks aloillemme. Juteltiin tooosi pitkän aikaa ja kaikesta. Vaihdettiin numerot ja siitä kaikki alko kehittyy pikku hiljaa :) oltiin toki nähty muutamaan kertaan aikaisemminki, mutta tuolla vasta kunnolla juteltu ja näin.


Jännittääkö synnytys?
          - Noh, jännittäähän tuo. Ei se onneks ihan heti oo edessä ja kerkeen henkisesti valmistautua siihen. Mua kuitenkin helpottaa tosi paljon se, kun oon jutellu paljon mm. poikaystävän äidin kanssa ja se kertoi että kyllä kaikki se kipu jne. on sen arvosta :) ja ihan varmasti onkin! 


Miten äitisi ja poikaystäväsi äiti suhtautuivat raskauteesi?
          - Todella hyvin molemmat. Kerroin ensin omalle äidilleni heti kun sain itsekin tietää. Sillä hetkellä hän ei oikeastaan edes näyttänyt hämmästyneeltä, vaan tokaisi "mä jotenki arvasin tän, näin meinaan yks yö unta." Poikaystäväni äidille oli tietenkin hieman vaikeampi kertoa, mutta kyllä se siitä sitten. Kerroin tälle n. 4 viikkoa sen jälkeen kun oma äitini sai tietää. Hän hämmästyi toodella paljon ja meni ihan sanattomaksi, ei pahalla kuitenkaan. Onnitteli suuresti ja haukkoi henkeään. :D 


Kuinka monta lasta haluat?
          - Olen aina ollut sitä mieltä, että haluan kaksi lasta. En pidä kuitenkaan mahdottomana ajatuksena sitä, että perheessämme tulisi olemaan kolme lasta joskus tulevaisuudessa. Neljä on jo liikaa :)


Millainen elämäntyyli sinulla oli ennen kuin sait tietää olevasi raskaana ja kuinka se on muuttunut?
          - Olin lähes joka viikonloppu juhlimassa (en välttämättä alkoholia itse nauttinut) mutta nyt en ole oikeastaan lainkaan. hmmm... tämä on hieman hankala kysymys, sillä elämäntyylini ovat muuttuneet myös poikaystävän armeijan myötä, ei välttämättä raskauden takia. Mutta ainakin se, että viikonloput vietän aikalailla kotona tai muuten rauhallisimmissa merkeissä :D


Millaisena äitinä näet itsesi?
          - Luulen, että tulen olemaan aika tiukka tietyissä asioissa, mutta sopivan rento taas asioissa, jotka sen sallivat. Esimerkiksi se, että lapsella täytyy olla tarkat säännöt ja rajat ihan pienestä asti (jotka toki muuttuvat pikkuhiljaa lapsen kasvaessa), uskon että minusta tulee hyvä äiti :)


Miten suhtautuisit jos lapsesi seksuaalisuus olisi massasta poikkeava?
           - Hyväksyn lapseni sellaisena kuin hän tulee olemaan ja olisin tietenkin tukena tilanteessa kuin tilanteessa, tietenkin siis mukaan lukien tämänkin.


Jos lapsesi olisi jollain tapaa poikkeava/omaisi jonkun vamman jo syntyessään, järkyttyisitkö?
          - Uskon, että kuka tahansa äiti järkyttyisi jos tälläinen asia ilmenee täysin yllätyksenä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö se ole se sama pikkuinen ketä jo masussa rakasti niiiiin suuresti, eikä se rakkaus katoa vaikka se lapsi olisikin poikkeava. Oma lapsi se kuitenkin on.


Saatko apua ystäviltäsi ja perheeltäsi kun vauva syntyy, jos siis tarvitset sitä?
          - Tietenkin saan. Minulla on todella vahva tukiverkko ympärilläni, joka koostuu sekä ystävistäni että perheestäni. Kaikki on tähän asti vaan ollut onnellisia mun puolesta ja tiedän, että jos tulee tilanne, että todella tarvitsen apua niin mun ei tarvitse edes epäillä, että en sitä sais.


Sitten kun olet täysi-ikäinen niin alatko heilumaan baareissa joka viikonloppu, vaikka sinulla on pieni lapsi?
          - Mun mielestä tää on niin itsestään selvä kysymys, en tietenkään! Tai kyllähän niitä sellaisiakin äitejä on, mutta minä en aijo olla yksi niistä. Tahdon olla paras mahdollinen äiti lapselleni. Mä olen kaikki nää tälläiset asiat käyny läpi siinä vaiheessa, kun olen päättänyt pitää lapsen. Ja mua ei harmita se yhtään, että en pääse viikonloppusin muiden mukana ryypiskelemään.


Mitkä olivat ensi ajatuksesi kun sait tietää raskaudesta?
          - kopioihin tähän eräästä merkinnästäni pätkän: Musta tuntuu et punastuin, kun näin ja käsitin raskaustestin tuloksen... Mun ajatukset oli tosi sekavat ja musta tuntu et olisin pyörtymässä. En osannu yhtään ajatella onko se hyvä vai huono asia että testi näytti positiivista.


Miten ajatuksesi tulevasta pikkuisesta on muuttunut raskauden edetessä?
          - Tietenkin mitä pidemmällä raskaus on, sitä todellisemmaksi kaikki muuttuu ja kiinnyn lapseen enemmän ja enemmän. 


Haluatko tietää vauvan sukupuolen ennen syntymää, vai onko sinusta kivempi jos sukupuoli on syntyessä "yllätys"?
          - Yllätyksenä haluan pitää :)


Toivotteko poikaystäväsi kanssa erityisesti tyttö- tai poikavauvaa, vai odotatteko innolla on se sitten kumpi tahansa?
          - Tietenkin odotetaan innolla, kumpi tahansa tuleekin. Mutta poikaa enemmän toivotaan. Kun se synnytys sitten on ohi niin ihan yhtä ilonen tulen olemaan niin tytöstä kun pojastakin. Sillä ei oo minkäänlaista merkitystä loppujen lopuksi. Mulla on jotenkin kuitenkin niiin vahva tunne siitä että tyttö tulossa :)


Koska poikaystäväsi pääsee armeijasta pois ja kuinka kauan hän on ollut siellä?
          - 6.heinäkuuta pääsee pois ja 9. tammikuuta meni. Eli 6 kuukaudella selvisi.


Kuinka kauan olette seurustelleet ja asutteko yhdessä?
          - ''virallisesti'' tulee 21. päivä 6kk. Vaikkakin tuo puoli vuotta on melko lyhyt aika, niin suhteemme on ollut monella tavalla erilainen ja tunnetasolla syvempi kuin aikaisemmat suhteeni. Ja käytännössä asutaan saman katon alla :)


Pidätkö ittees jotenki vastuullisena kun päätit pitää lapsen?
          - Jätin kysymyksen tähän muotoon, sillä en täysin ymmärtänyt mitä sillä haetaan takaa. Mutta jos kysymys tarkoittaa sitä, että pidänkö itseäni vastuullisena ihmisenä, niin kyllä pidän. Olen omasta mielestäni hyvinkin vastuullinen valmis ottamaan vastuun pienestä lapsesta.


Pelkäätkö imettämistä tai sitä mitä se tekee sun tisseille?
          - En pelkää, mä en välitä yhtään mitä mun tisseille tapahtuu tai miten pahasti ne alkaa roikkumaan. :D mulla on aina ollut kokooni ja ikääni nähden suurehkot tissit, joten ei koskaan kovinkaan kiinteät :--D


Oot aika nuori tyttö ja sulla on tää blogi, niin tiedät varmasti että tää kerää paljon hyvää, mutta myös huonoa huomiota varmasti jossain vaiheessa. Miten suhtaudut törkeyksiin jota tää blogi saattaa kerätä?
          - Blogini ei saata kerätä törkeyksiä, vaan se tulee keräämään niitä. Kun aloitin blogin kirjoittamisen tiesin jo siinä vaiheessa, että tulen saamaan erittäin paljon myös negatiivista kommenttia. Olen aina osannut ottaa negatiivisen kommentin rakentavasti, enkä hermostu siitä, jos joku haluaa sanoa asiansa. Kaikilla on oikeus mielipiteisiinsä, niin minulla kuin kaikilla teilläkin. Tietenkin mielipiteensä ja asiansa voisi esittää joskus hieman kauniimmin. muttamutta... ihmiset ovat erilaisia.


Mitä teet jos raskautesi keskeytyy odottamattomasti?
          - En ole ajatellut asiaa, eikä mielestäni tälläisiä asioita pidä edes miettiä.


Pelkäätkö ettet jaksa aikana kun lapsi tarvitsee kaiken huomiosi?
          - En pelkää, koska minulla on vahva tukiverkosto ympärilläni josta mainitsinkin jo aikaisemmin.


Pelkäätkö että paikat repsahtaa?
          - Ei kai ne niin pahasti repsahda, kun olen vielä niin nuorikin ja ensimmäinen lapsi. :D


Minkä ikäisenä äitisi sai sinut?
          - Minut äitini sai ollessaan 24 vuotias, mutta vanhimman sisarukseni synnyttyä hän oli hieman nuorempi kuin minä.


Millaiset suhteet sinulla on vanhempiisi?
          - Suhde äitiini on erinoimainen. Pystyn puhumaan hänelle lähes kaikesta ja hän pyrkii ymmärtämään minua parhaansa mukaan. Isääni näen harvoin, sillä hän asuu kauempana eikä olla oikeastaan lainkaan yhteydessä. Näemmä ehkä n. kerran vuodessa. En osaa väleistä isäni kanssa sanoa sen enempää.


Miten ystäväsi suhtautuvat raskauteesi ja kuinka he tukevat sinua?
          - Iloisia ovat puolestani ja hoitoapua on ainakin jo tarjonnut :---D


Mitä mieltä olet abortista?
          - Hyväksyn abortin tilanteissa jossa ehkäisy on pettänyt ja elämäntilanne ei salli lapsen tuloa maailmaan, tietenkin raiskaustilanteissa ja jos selviää, että lapsi on sairas. Abortti tehdään vain tilanteissa, jossa se on lapsen tai oman terveyden kannalta vastuullinen päätös.  Tiedän että tämäkin on mielipide asia ja ihmiset ajattelevat tästä asiasta monella eri tavalla, tämä on vain minun mielipiteeni. En hyväksy sitä, että ehkäisyä ei olla käytetty ja aborttia käytetään ns. "ehkäisynä".


Mitä mieltä olet Ilta-Sanomissa esitetyssä uutisessa jossa, jotkut tutkijat olivat sitä mieltä, että vastasyntyneen voisi tappaa nimityksellä "jälkiabortti"?
          - Mielestäni se on hirvittävää, että joku kehtaa edes sanoa tälläistä. Miten kukaan äiti edes pystyisi harkitsemaan tälläistä vaihtoehtoa nähtyään oman lapsensa, on se kehitysvammainen tai ei. Luulisi rakkauden siinä vaiheessa olevan jo niin suurta. Mielestäni koko idea siis tälläisestä on vastenmielinen.


Aijoitko julkaista kuvia kasvoistasi, jos aiot niin milloin?
          - Kyllä aion, en tiedä vielä milloin. Laitan niitä sitten kun tuntuu siltä :)


Mitä luulet miten ulkoa tulevat äänet esim. musiikki vaikuttaa sikiöön?
          - Äänet voivat vaikuttaa monella eri tapaa. Äänestä riippuen ne voivat rauhoittaa, stressata, säikäyttää... Se aistii äänistä tunteita jne.
SIINÄ OLI - HUHHUH. 


Vielä oli yksi kommentti, joka ei varsinaisesti ollut kysymys mihin haluan sanoa pari sanaa.


Anonyymi Mar 5, 2012 01:34 PM
16 vuotias ei voi ola valmis äidiksi kuulut viel hiekkalaatikolle


Eli siis, olen asiassa samaa mieltä, että todellakaan suurin osa 16 vuotiasta ei ole valmis äidiksi, mutta minä olen asunut aina suurperheessä ja hoitanut pienenpiä. Olen aina ollut ikäisiäni askeleen edellä ja tunnen olevani hyvinkin valmis äidiksi. 


Blogini tarkoitus on myös koittaa poistaa/vähentää yleistämistä ja ennakkoluuloja teiniäitejä kohtaan, jota myös tästä kommentista näkyy. Kyllä, tiedän että osa teiniäideistä on epäkypsiä ja vastuuttomia, mutta näitä löytyy myös niistä vanhemmista äideistä. Tiedän, että ihmiset jotka eivät minua tunne, niin ajattelevat automaattisesti, että olen vielä lapsi. (en väitä olevani vielä aikuinenkaan) En odotakkaan tuntemattomilta ihmisiltä suoranaista ymmärrystä henkilökohtaisesti minuun koskevissa asioissa.


Kiitos ja kuittaus, ja älkää pelätkö en laita tälläistä saarnaa joka ikisestä negatiivisesta kommentista, vaan haluan lukijoiden alusta alkaen tietävän, miten asiat ovat ja mitä mieltä itse olen :)


KIITOS TUHANNESTI KYSYMYKSISTÄ JOITA TULI ODOTETTUA ENEMMÄN ! huomenna palaillaan :)

14 kommenttia:

 1. Hyviä vastauksia :)
  Tuo kymppi kysymys. Kunhan et kokonaan unohda omaa elämääsi :) Tietenkin lapsi on osa sinua ja suurelta osalta elämääsi. Vaikka et haluaisi hillua, niin jos vain saat lapsen hoitoon edes kahdeksi tunniksi, hyödynnä se aika esim. leffalla :) Jaksat paljon paremmin :)

  Tukiverkosto onneksi näyttäisi olevan kasassa :)

  VastaaPoista
 2. tietenkin, tuo kysymys koski ainakin miten itse ymmärsin, niin lapsen laittamista hoitoon sen takia, että pääsee itse kaljottelemaan. :--D aion käyttää auttavat kädet hyödykseni mm. kauppareissuilla jne. :)

  VastaaPoista
 3. Aivan ihanaa lukea blogiasi!! Niin samoja juttuja pyöri minunki mielessäni kun poikaani odotin! :D

  Ja oon aivan samaa mieltä mitä kirjotit tuosta "Blogini tarkoitus on myös koittaa poistaa/vähentää yleistämistä ja ennakkoluuloja teiniäitejä kohtaan, jota myös tästä kommentista näkyy. Kyllä, tiedän että osa teiniäideistä on epäkypsiä ja vastuuttomia, mutta näitä löytyy myös niistä vanhemmista äideistä. Tiedän, että ihmiset jotka eivät minua tunne, niin ajattelevat automaattisesti, että olen vielä lapsi. (en väitä olevani vielä aikuinenkaan) En odotakkaan tuntemattomilta ihmisiltä suoranaista ymmärrystä henkilökohtaisesti minuun koskevissa asioissa."
  Mulla on blogi ihan samassa hengessä, että poistais edes vähän ennakkoluuloja nuoria vanhepia kohtaan. sillä jotenkin teini-sana saa mut kavahtamaan.. Se ei sovi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oon samaa mieltä tosta teiniäiti sanasta, en tykkää yhtään :D äiti mikä äiti, oli teini tai ei :)

   Poista
 4. ai onko sunkin äiti ollut teiniäiti?:) jotenki aika siistiä:D Vaikutat tosi kypsältä ikäiseksesi, oon varma että susta tulee tosi hyvä äiti!! Itekki oon 16- vuotias niin kiva lukee samanikästen kirjotuksia, ja kuitenki niin erilaisissa elämäntilanteissa ollaan. Rakastan lapsia yli kaiken, ja musta tuleeki lastenhoitaja ''isona'':---D Salaa toivon jo omaa lasta, en millään malttais odottaa että se oikee löytyis kohalle ja että saisin vielä vauvan<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo on ollut, toisin vielä vuoden nuorempi kuin minä. :)kiitos paljon, kyllä mä itsekin uskon että tuun hyvin äitinä pärjäämään ja eiköhän sunkin aika joskus tuu saada vauva. :>

   Poista
 5. oot tosi fiksun oloinen ja onnea! Ollaan samanikäisiä ja kyllä mä tiedän, että tulisin itsekkin selviämään lapsesta iästä huolimatta. En sano haluamalla haluavani vaavia, mutta jos se tullakseen olisi niin olisi tervetullut:)

  Mutta tosiaan, onnea tulevalle äiskälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos paljon. :) Iän takia tuomitaan niin monia asioita ja yks niistä on just tää äiteys.

   Poista
 6. Aloitin ihan alusta saakka lukemaan blogiasi ja kohta jatkan eteenpäin, mutta pakko kommentoida, että vaikutat todella kypsältä 16-vuotiaalta. Ihanaa että saatte lapsen, onnea ja mukavaa odotusta! :)

  VastaaPoista
 7. yhdyn edellisiin kommentteihin; vaikutat erittäin kypsältä ikäseks ja muista se että susta tulee maailman paras äiti lapselles! tsemppiä loppuodotukseen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos paljon ja parhaaksi äidiksi mä pyrinkin. :)

   Poista
 8. Löysin blogisi toisen blogin yhteydessä vasta nyt! Haluan kommentoida tuota viimeistä kommenttia kirjoituksessasi!

  Yllättävää että kommentoija on Anonyymi.. Ikinä en ole nähnyt että negatiivinen kommentti tulisi jonkun omalla nimellä.. Jotenkin suututtaa tuollainen niin paljon.
  Itse olen 24 -vuotias (tänä vuonna 25v.) ja olen parhaillaan viikolla 10. En epäile hetkeäkään, että olisin parempi äiti kuin sinä, koska olet nuorempi. Mikä ihmeen ajattelutapa se on??
  Tiedän että minusta tulee hyvä äiti, mutta en epäillyt sitä sinustakaan hetkeäkään.

  Kaikkea hyvää teille, luen tekstit läpi hieman jälkijunassa, mutta kuitenkin :)

  T: Sara

  VastaaPoista