maanantai 11. kesäkuuta 2012

Q&A - Vastaukset vol.2


1. Miten koulutuksesi käy ?
          - Pidän nyt vuoden tai pari taukoa opiskelusta ja ihan kotona oleskelen vauvan kanssa. Sen jälkeen mun              olis tarkotus lähteä opiskelemaan lastenohjaajan ammattiin. Ja se, että millon mä lähden takasin koulun penkille riippuu ihan tilanteesta, lapsesta ja aikalailla kaikesta mitä ei  voi etukäteen tietää. :) Mahdollimman nopeasti kuitenkin olis tarkotus päästä ammatti itselleni opiskelemaan.


2. Onko sinulla kasvatukseen ym. liittyviä "sääntöjä", esim joku ekoruoka lapselle tai muuta?
          - Ei oo, ainut on se että mä pyrin ite tekemään soseet vauvalle enkä osta kaupan mössöjä. Saa paljon halvemmalla ja terveellisempää ku ite tekee. :)


3. Pelkäätkö synnytystä?
          - Pelkään jos rupeen sitä miettimään. En haluu ajatella sitä liikaa etten oo sit ihan hermoraunio kun se synnytyksen aika tosiaan on. Helpottaa kuitenkin ajatus siitä et siellä tulee olemaan tukena mulle rakkaimmat henkilöt. :)

4. Onko vauvalle mietitty nimiä?
          - Ei me olla miettimällä mietitty mitään nimiä, mut kyl mulle on jostain tullu muutama nimi mieleen mikä vois mahdollisesti olla kiva. Mun ja Hempun mielipiteet nimistä on ainakin tähän asti ollu aika erilaiset, mutta eiköhän siitäkin asiasta sopuun päästä kun sen aika tulee.

5. Millaisena äitinä näet itsesi tulevalle lapsellesi?
          - Sopivan rento, mutta tarkat rajat ja säännöt on lapsella oltava ihan pienestä asti. Jo taaperolle opetetaan miten esimerkiksi kotityöt kuuluu jokaisen perheenjäsenen hommiin ja niitä tehdään yhdessä, eikä pelkästään äiskän ;) Käytöstavat on ehdottoman tärkeät ja kun lapsi on isompi niin muunmuassa kotiintuloajoista pidetään huolta. Tähän ainakin pyrin, sen näkee sitten millainen äiti todellisuudessa olen. :)

6. Jännittääkö vauvan syntyminen ja se miten kaikki muuttuu ?
          - Kyllä mua vähän jännittää. Varsinkin se, että miten rankaks todellisuudessa arki muuttuu. Tässäkin asiassa kuitenkin helpottaa se, että mä tiedän Hempun auttavan mua ja luotettavaa hoitoapua on tarjolla jos sellanen tilanne tulee, et tarvii vähän lepoa. Vähän jännittää myös se miten vähälle mun ja Hempun kaksinkeskeinen aika jää. Päästään onneks kuitenkin nauttimaan kaksin keskeisestä ajasta vielä ennen kun vauva syntyy heti kun asunto on saatu kuntoon. :)

7. Jos sinua uuvuttaa kauheasti vauvan hoito niin saatko jostain hoitoapua
          - Aivan varmasti saan, en oo epäillyt hetkeäkään ettenkö sais. :) Mulla on paljon tukijoita ja auttavia käsiä ympärillä ja tiedän että voin luottaa niihin. Mua on monesti neuvottu ottamaan apu vastaan jos sitä on tarjolla sit kun siltä tuntuu 

8. Meinaatko jatkaa tätä blogin kirjottamista vauvan syntymän jälkeen?
          - Mä en oo ihan varma vielä. Oon miettinyt aika paljon, että en jatkais mut toisaalta taas vois olla ihan kiva. Mulla on tässä vielä jonkun verran aikaa miettiä, mitä teen blogini suhteen vauvan synnyttyä. Kyllä se tänne blogin puolellekkin selviää kun tiedän paremmin. :)

9. Pettikö ehkäisy vai eikö sitä käytetty ?
          - Ei oikeestaan kumpikaan.

10. Tuleeko poikaystäväsi synnytykseen mukaan? Vai mahdollisesti joku muu?
          - Joo poikaystävä on tulossa mukaan. :) poikaystävän lisäksi myös äitiäni olen pyytänyt ja kuulemma mielellään on tulossa.

11. Mitä mieltä olet synnytyskipujen lievitykseen liittyvistä asioista? Otatko esim puudutuksen?
          - Kaikki mahdollinen kiitos! Mua pelottaa synnytys niin paljon et otan oikeesti kaikki mahdolliset kivunlievitykset kun vaan saan. :D Voi olla et synnytyshetkellä tilanne on eri ja ajatukset toisenlaiset, mutta tällä hetkellä ajattelen näin.

12. Minkälaiset välit sinulla on poikaystäväsi vanhempiin?
          - Todella hyvät välit on molempiin. Varsinkin Hempun äidin kanssa tuun hyvin juttuun ja juttellaan aika monista asioista ja kyselen siltä neuvoa asioihin ja näin. Monesti ollaan vietetty sen kanssa öisiä jutteluhetkiä muiden nukkuessa.

13.  Hyväksyvätkö poikaystäväsi vanhemmat raskauden ja ovatko he tukena?
          - Hyväksyvät  ja ovat tukena täysin :)

14. Oletko saanut ikäsi takia paljon negatiivista palautetta raskaudestasi?
          - En oikeestaan ja oon aika yllättynyt itsekin. Kuuleehan sitä, että ihmiset puhuu ympäriinsä juttuja, mutta mulle suoraan ei oo kukaan tullut sanomaan mitään. Kaikki on ollut ihan ilosia ja ihmiset ketä mut tuntee niin tietää että oon kyllä valmis tähän eikä niillä oo sen takia ollut tarvetta mun ikää vähätellä. :)

15. Huomaatko, että ihmiset puhuvat ja supisevat sinusta esimerkiksi "tuo on se 16v joka on raskaana."?
          - En oikeestaan, muutaman kerran oon "huomannut", mutta myöhemmin ajatellut että oon kuvitellut vaan. 

16. Mistä kaikista asioista oot joutunut luopumaan nyt raskauden takia ?
          - Ei mulle tuu mitään mieleen, mistä mä olisin joutunut luopumaan, joten en osaa vastata tähän kysymykseen. En mistään kovin tärkeästä ainakaan :)

17. Tiedättekö onko vauva tyttö vai poika ?
          - Ei tiedetä. Haluttiin pitää se yllätyksenä ihan synnytykseen saakka. :)

18. Mitä ajattelet tällä hetkellä, millaista arki tulee olemaan vauvan kanssa?
          - Todella rankkaa, mutta kuitenkin palkitsevaa. Mua ei pelota se, että joudun yöt valvomaan vauvan kanssa vaan huonosti nukuttujen öiden jälkeiset päivät. Mut niinkuin oon miljoonaan kertaan sanonut, mulla on todella vahvat tukijoukot mun ympärilläni ja auttavia käsiä niin tää helpottaa mun pelkoa jaksamisen suhteen. :)

19. Minkä ikäisen lapsen voi mielestäsi laittaa hoitoon yön yli?
          - Tää on ihan lapsikohtaista. Mun mielestä ei oo mitään tarkkaa ikää sille, milloin lapsen voi laittaa yöhoitoon. Uskon että äidit tietää itse milloin oma lapsi on valmis hoitoon ja milloin ylipäänsä on itse valmis laittamaan yöhoitoon. Paljon vaikuttaa myös, että kenelle lapsi olisi menossa.

20. Haluaisitko imettää lasta niin pitkään kuin mahdollista, vai oletko pulloruokinnan kannalla?
          - Tietenkin jos on mahdollista, niin pyrin imettämään pitkään. Mutta maito ei välttämättä riitä tai sitä ei vain ole tarpeeksi paljon, että tähän voisi ryhtyä. Olisihan se mahtavaa jos minulla ei tälläistä ongelmaa olisi, mutta jos näin on niin ei voi mitään.

21. Kuinka usein mietit, että millaista elämä olisi josset olisikaan tullut raskaaksi?
          - Rehellisesti sanottuna mä en oo miettinyt tätä kertaakaan. Raskaus on niin päällimäisiä ajatuksia mun mielessä ollut niin pitkään, että en mä osaa edes ajatella mun elämää ilman raskautta. Nyt mietittynä voisin nopeesti heittää, että en olis näin onnellinen jos en olis raskaana. :)

22. Toivotko tyttöä vai poikaa?
          - Poikaa toivon, mutta jos sieltä tyttö tulee niin ihan yhtä rakas ja tervetullut se on tähän maailmaan kun olisi poikakin. :) Kovin tyttöolo mulla on. :D

23. Olisitko vielä poikaystäväsi kanssa yhdessä jos et olisi raskaana?
          - Voin lähes 100% varmasti sanoa, että olisin.

24. Mikä pelottaa/jännittää eniten tällä hetkellä tulevassa vauva-arjessa?
          - Vastasin jo periaatteessa aikasemmin tähän kysymykseen, mutta mua pelottaa eniten mun jaksaminen. Kuitenkin apua on saatavilla niin ei sekään niin kovin :)

25.  Kuinka sukulaisesi, esim. mummot, tädit jne, on suhtautuneet raskauteesi? Mikä oli heidän ensimmäinen reaktio?
          - Kaikki on suhtautunut todella hyvin. :) Reaktioista en osaa sanoa mitään, koska en oo itse näille henkilöille kertonut.

26. Miten kaverit on suhtautuneet raskauteen?
          - Todella hyvin nekin, muutama järkytty aluks hieman mut tosi nopeesti se niidenkin osalta iloks muuttu. :) Mut mullapas onkin ihanimmat kaverit ja ystävät <3

27. Miten sun keho on muuttunut raskauden aikana?
          - No itsestään selvä masun kasvu, selkäranka ei näy enään yhtä selvästi ku ennen, eli kai mä oon lihonnu muutenkin  vähän. Hmmm.. en mä keksi oikeestaan muuta. :D Eikä keksiny Hemppukaan kun siltä kysyin, hahah :D

28. Oletko muuttunut jotenkin henkisesti nyt raskauden aikana?
          - En mä ite huomaa ainakaan et olisin. En mä sit varmaan oo :) Oon kuulemma muutenkin tällänen valittaja niin en voi sitäkään laittaa tähän, hahaha :D Ku kysyin Hempulta et oonko valittanu enemmän ku aikasemmin niin se sano "no sä oot muutenkin vähän tollanen ihminen joka sanoo kaikista asioista."

29. Oletko päättänyt jo lapsen nimen ja sen kummit?
          - Nimeä ei olla päätetty eikä varmaan päätetäkkään ennen kun vauva syntyy, mut kummit on aikalailla jo valittuna. :) Tällä hetkellä varmoja kummeja on valittuna 5. 

30.  Aijotko julkaista lapsesi kuvia blogissasi kun hän on syntynyt?
          - Jos jatkan blogin kirjoittamista myös vauvan syntymän jälkeen niin enköhän. Ja vaikka en jatkaisikaan niin kyllä mä tänne kirjottelen vauvan syntymätiedot muutaman kuvan kera vielä ennenkuin kirjoittelun kokonaan lopetan, JOS lopetan. :)

31. Oletko jo hankkinut paljon "vauvajuttuja"? Mitä vielä aiot/pitää hankkia? Pitääkö kaiken olla uutta?
          - Kyllä me aika paljon ollaan hankittu ja aika paljon on ollut valmiina (pikkusiskon vanhoja esimerkiksi) vaatteita on eniten. Nyt tarvii enään mahdollisesti hoitopöydän, (ei välttämättä sitäkään, jos pikkusiskon vanha on vielä ihan ok) ehkä kylpyameeen... ööö. apua. :D ei tuu mieleen. Ja ei todellakaan tarvii olla uutta, ainoo mitä meillä on uutta on tutit ja tuttipullot (tietenkin) ja muutama vaatekappale. Ei kai muuta, mä oon sitä mieltä et jos käytettynä löytää hyvä kuntosta niin kannattaahan se ostaa, kun useimmiten saa paljon halvemmalla.

32. Harrastatteko seksiä vielä vaikka sinun vatsasi on jo noin iso? Vai onko se jo tiellä?
          - Ei ole tiellä.

33. Miten lapsen tulevat tädit ja enot on suhtautunut siihen että olet raskaana ja ovatko he luvanneet auttaa vauvan hoidossa?
          - Hyvin on suhtautunut. Kaikki odottaa aikalailla innolla, varsinkin pikkusisko Enni ja toinen mun isosiskoista. Näistä kahdesta sen ainakin huomaa, mut eiköhän ne muutkin yhtäläillä :)-MUUHUN KUIN RASKAUTEEN LIITTYVÄT KYSYMYKSET-

34. Onks sulla joskus pienenä ollu jotain unelmia sun tulevaisuudesta? (Häistä, miehestä, kuinka monta lasta haluut jne)
          - Ei oo oikeestaan. Ainoo niin oon aina ajatellut et haluun kaks lasta, ensin pojan ja sitten tytön n. 3 vuoden ikäerolla. Nykyään en pidä mahdottomana ajatuksena sitä, että mulla ja Hempulla olis joskus kolmekin lasta kun se on puhunut haluavansa kolme joskus tulevaisuudessa. (sais ton yhenki nyt ensin, hahah :D ) 

35. Millasta musiikkia kuuntelet?
          - Ihan laidasta laitaan. Vaihtelee tosi paljon ja mielialan mukaan. Pääasiassa reggaee ja kaikkee suomalaista. 

36. Kolme lemppari biisii tällä hetkellä?
          - Antti Tuisku - Läpi jään
          - Jukka Poika - Kiitollisuutta (ft. Raappana)
          - Johanna Kurkela - Ainutlaatuinen

37. Kenen kaa liikut yleensä/parhaat ystävät/kaverit?
          - Mulla ei oo yhtä ainutta parasta ystävää. Lähes kaikki mun ystävät on mulle yhtä rakkaita ja kaverit on sit erikseen. Eniten mä aikaa vietän Hannan kanssa :)

38. Mitä puuhastelet vapaa-ajallasi jos bloggailua ei lasketa?
          - Muutenkin koneella mä aikalailla aikani vietän, en mä pahemmin muuta :D

39. Jos saisit asua ihan missä päin maailmaa tahansa, missä asuisit?
          - Apua, mä en oikeesti tiedä. Sen verran osaan sanoa, että en ainakaan Forssassa :'--D

40. Mikä/mitkä ovat paheitasi?
          - Se, että mun on saatava tahtoni läpi vaikka mikä olis
          - Jos oon päättäny jotain, niin se myös pitää. Mun päätä on lähes mahdoton kääntää
          - Mököttäminen

41. Neljä asiaa mitä ilman et voisi elää?
          - internet
          - läheiset
          - jäätelö
          - musiikki

13 kommenttia:

 1. sun ajatusmaailma tuntuu kyllä olevan niin lähellä omaani ja en yhtään ihmettele ettet oo saanu paljoa negatiivista palautetta koska kuulostat tosi fiksulta ja ennenkaikkea realistiselta ainakin mun korviin :) joskus tuntuu että iästä riippumatta esikoista odottavat näkee pelkästään sen kuinka söpöö ja ihanaa kaikki on eikä mietikkään mitään muuta, toisaalta ite taas stressaan ehkä liikojakin joskus.. mm, noi valvomiset ja koulunkäymiset yms. toivottavasti jatkat bloggailua vauvan syntymän jälkeen, itekkään en tiedä kumpi tulee ja kiva että on joku muukin joka ei oo ottanu selvää:-) -19v tyttö jolla nyt rv 30 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mä oon huomannut saman, että monet luulee vauva-arjen olevan kuin ruusuilla tanssimista. Mä osaan ajatella myös todellisuutta, vaikka tiedän ettei mun ajatukset siitäkään oo täysin oikeat. :D Uskon että myös siitä arjesta selviää paremmin kun tiedostaa edes vähän mitä on tulossa. Ja toisaalta on ihan hyvä jos stressaa kovin, koska todellisuus voi sen jälkeen yllättää eikä se ookkaan niin kamalaa kun kuvitteli :D

   Musta tuntuu et nykyään kaikki haluaa tietää sukupuolen ennen vauvan syntymää, en tiiä oonko sit "vanhanaikanen", mut mun mielestä sekin kuuluu odotukseen et arvaillaan sukupuolta ja näin. :)

   mut kaikenkaikkiaan kiitos kivasta kommentista ja onnea odotukseen ja sen jälkeiseen vauvailuun :)

   Poista
 2. hei mä en ymmärtäny tota vastausta? : D Voin olla tyhmä mut viittitkö selventää : )
  9. Pettikö ehkäisy vai eikö sitä käytetty ?
  - Ei oikeestaan kumpikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. et oo tyhmä. :D
   ehkäisy ei ollut täysin käyttämättä, joten kumpikaan vaihtoehdoista ei sovi.

   Poista
 3. muista janna, että voit aina repiä mua hihasta jos tarviit apua tai vauvan hoitoa ja muutenkin seuraaa! :) t: housunappi poika XDDDDDDDDDDDDDDDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahahha :D joo, enköhän mä muista, sua on kovin vaikee unohtaa :'D

   Poista
 4. Hei, en oo tainnu kommentoida aikasemmin, mut oon seurannu tätä sun blogia jo jonkin aikaa :)
  MYÖNNÄN, että aluksi ajattelin "jahas, taas näitä teiniäitejä", mutta blogiasi luettuani, olen saanut kuvan, että susta tulee tosi hyvä ja vastuullinen äiti! :) Itelläni on tullu kauhee vauvakuume kaikkien vauvablogian lukemisen jälkeen, mutta en usko, et oisin vielä fyysisesti tai elämän tilanteelta valmis saamaan vauvaa.
  Jatka ihmeessä blogin kirjottamista vauvan synnyttyä, olis kiva tietää jatkostakin, kuinka vauva kehitty yms :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla, että yks mun tavotteista on onnistunut. :D Yks syy siihen, miksi blogia kirjoitan on se, että haluan ihmisten ymmärtävän että myös nuori äiti voi olla hyvä äiti. :) Meidän "teiniäitejen" joukossa on myös fiksuja ja vastuuntuntoisia äitejä iästä huolimatta.

   Ja on oikeesti super ihana kuulla, että ehkä jopa muutama muu mun itseni lisäksi uskoo siihen, että musta tulee hyvä äiti! :)

   Poista
 5. Tuli tost yhestä kysymyksestä mieleen että kun kummin ovat jo valittu niin aijotko tehä jossain vaiheessa postauksen kummeista, esim miksi ne on valittu ja sellasta? Musta on kiva lukea sun blogia ja vaikutat tosi järkevältä noin nuoreksi. Onneksi nuorten joukosta löytyy noita ''helmiä'' ! Vauva arki tulee olemaan todella rankkaa mutta kyllä sen jokainen pärjää tavallaan. Todella paljon onnea raskauden johdosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. enköhän mä sellasen voi jossain vaiheessa tehdä, mikäli tulevat kummit tän hyväksyy :) ja kiitos!

   Poista
 6. Moikka! Tohon synnytys''pelkoon'' joka on tietenkin aivan normaalia ihan jokaisella. Itse luin netistä kaikenlaisia kauhutarinoita kuin vahingossa kun odotin meidän poikaa. Olin maalannut kauhukuvat mieleeni että kuinka sitä ja tätä. Todellisuus oli meidän kohdalla se, supistuksia oli ollut vajaa vuorokausi,käytiin samana päivänä vielä neuvolassakin ja kaupassa ym. Illalla mies sanoi että nyt lähetään kyllä käymään sairaalassa, ite olin sitä mieltä että eihän me nyt vielä mennä, sitten vasta kun sattuu niin paljon ettei pysty olemaan. Koska näin oli neuvottu :D no, lähdettiin sitten käymään kuitenkin, ja ihan hyvä, olin yhdeksän ja puoli senttiä auki. Kävelin siis parkkipaikaltakin synnytysvastaanottoon jne. Vähän tuli yllätyksenä kun vastaanotossa sitten sanottiin että et sä mitään puudutuksia ehdi saamaan, sä synnytät nyt :D tunti ehdittiin olla sairaalassa ja poika oli maailmassa. Ja jälkeenpäin voin sanoa että hammaslääkäri pelottaa enemmän.. Pahoittelut sekavasta tekstistä, mutta tässä hieman positiivisempi synnytyskertomus ;) Kaikki ihmiset tietenkin erilaisia, mutta itse en pidä kipukynnystäni kovinkaan korkeana. nimimerkillä rokotuksessa pyörtynyt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, mulla on osittain tää pelko tullut siitä, että oon netistä lukenut synnytysjuttuja ja tuntuu et kaikki on ollu ihan kamalia :D eiks näistä positiivisista kokemuksista puhuta vai miks niihin ei törmää niin helposti ja usein? Kiitokset kuitenkin sulle ja sopii toivoa että omalla kohdallakin kävis noin helposti :)

   Poista