tiistai 18. joulukuuta 2012

Me Naiset lehden haastattelu (lehti nro. 49)"Meidän on pakko onnistua"
Ennen teiniäiteys oli koko suvun häpeä. Tämän päivän teiniäidit, 17 vuotias Demi Aulos ja Janna Kurkela, kertovat vauvoistaan netti-blogeissaan ja seuraavat muiden nuorten perhe-elämää tv-sarjoista.


Janna Kurkela
* Syntyi 15.8. Järvenpäässä. Asuu nykyään Forssassa.
* Avoliitossa 19-vuotiaan poikaystävänsä Henri Ojasen kanssa. Kolmikuisen Milka-tyttären äiti.
* Ehti suorittaa peruskoulun 10. luokan ammattistartin ennen raskauttaan. Haaveilee lastenohjaajan ammatista.
* Pitää blogia osoitteessa teenmombutgoodmom.blogspot.com


Taivuttelua aborttiin
Forssalainen Janna Kurkela on tulevaisuuden suhteen huomattavasti varovaisempi. Kun kolme ja puolikiloinen Milka-tytär syntyi viime syyskuussa, 17-vuotias Janna keskittyi opettelemaan uutta arkea päivän kerrallaan. 

- Minulla ei ole ikinä ollut mitää selkeää päämäärää tai unelmaa, jota kohti olisin porhaltanut. Kai se johtuu pessimistisestä luonteestani: kun ei liikaa suunnittele, ei hieveästi pety, Janna toteaa nauraen.

Raskaus ei ollut pettymys, mutta sitäkin pysäyttävämpi yllätys. Janna ja häntä kaksi vuotta vanhempi Henri Ojanen olivat seurustelleet vasta viisi kuukautta, kun Jannan kuukautiset jäivät pois. 
- Kun kerroin olevani raskaana, Henri oli ensin aivan hiljaa. Äitini puolestaan toivoi salaa, että pitäisimme vauvan, sillä hän on itsekin saanut ensimmäisen lapsensa jo 15-vuotiaana.

Nelikymppinen äiti olikin Jannan tukena raskauden ajan, sillä Henri suoritti tuolloin asepalvelustaan.
- Olemme aina olleet äidin kanssa läheisiä, sillä isä jäi pois kuvioista jo yhdeksän vuotta sitten. Nyt äidistä on tullut vieläkin tärkeämpi. Hän oli synnytyksessäkin mukana.

Eniten Jannaa jännitti kertoa raskaudestaan parhaalle kaverilleen, jota hän kutsuu järkevyyden perikuvaksi.
- Muistan, kun bestikseni kerran tuumasi, että et sitten Janna hanki lapsia vielä ainakaan kymmeneen vuoteen. En kehdannut sanoa, että olen kuule raskaana jo.

Vaikka teiniäitiyteen suhtaudutaan yhä avoimemmin, Janna on kuullut, että nuoria äitejä on yritetty taivutella neuvoloissa aborttiin.
- Ymmärrän, että kaikki eivät pysty ottamaan näin nuorena vastuuta lapsesta, mutta ei hyvä äitiys ole iästä kiinni. On ihmisiä, joista ei ole äideiksi koskaan.


Raskausmaha blogissa
"Mä en vaan ymmärrä sitä, miten paljon ihmisillä voi olla mun raskautta vastaan. Mä en oo niiden elämään vaikuttamassa millään tavalla ja jos mun blogi ei miellytä, niin miks pitää lukea? Mun ikä ei pitäis olla kenellekkään teille mikään murhe, kun mun tämän hetkinen elämä tai saati tuleva elämä ei teidän elämiinne liity millään tavalla."

Janna aloitti blogin kirjoittamisen jo raskauden alkuvaiheessa. Nettisivuillaan hän on kertonut avoimesti neuvolakäynneistään, vastaillut uteliaiden kysymyksiin ja julkaissut kuvia sekä raskausvatsastaan, että sen sisältä putkahtaneesta suloisesta tyttärestään.

Jannan blogilla on yli neljäsataa seuraajaa, joista kärkkäimmät kommentoivat hänen kirjotuksiaan suorasanaisesti.
- Ei se minua loukkaa, sillä jokaisella on oikeus mielipiteisiinsä. Eniten saan irti keskusteluista toisten äitien kanssa. On ollut kiva huomata, että muidenkin parisuhteet on joutunut lujille vauvan takia. Kun meille tulee Henrin kanssa jotain turhaa riitaa, ajattelen, että tämä nyt vain kuuluu asiaan.

Kerran viikossa Janna käy tapaamassa muita äitejä kasvokkain Forssan kaupungin järjestämässä Siskot-ryhmässä.
- Olen porukan nuorin, mutta tunnen itseni ikäistäni kypsemmäksi. Vaikka minusta tuli äiti näin nuorena, en koe jääneeni mistään paitsi. Täällä kotona me nyhjäisimme Henrin kanssa varmaan muutenkin.

Janna toivoo, että löytäisi joskus ammatinkin lastenhoidon alalta. Vielä opiskelu ei tunnu ajankohtaiselta, sillä 400euron äitiyspäiväraha kolahtaa tilille joka kuukausi ja työssä käyvä avopuoliso huolehtii muista asuinkustannuksista.
- Luulin, että elämä vauvan kanssa on paljon rankempaa, mutta olen viihtynyt kotona tosi hyvin. Viime yönäkin valvoin neljästä kuuteen, mutta ei se tuntunut missään. Jos tämä on näin helppoa, haluan lapsia lisää jo parin vuoden päästä.

13 kommenttia:

 1. Hyvä juttu oli! Sekä sun että mun ;)

  VastaaPoista
 2. Tää oli mun mielestä tosi kiva juttu teistä! :))

  VastaaPoista
 3. Oli ihan mielettömän kivaa saada lukea nämä täältä blogista, kun en itse kyseisiä lehtiä osta/lue. (:
  Kivat haastattelut kyllä, ja kivoja kuvia myös! (;

  VastaaPoista
 4. Hyvä haastattelu! :) Oon kans sitä mieltä, että lapsen kanssa oleminen ei ollutkaan niin rankkaa kuin luulin eli seuraava voisi tulla jo parin vuoden päästä. :D

  VastaaPoista
 5. Kiva ku oot näitä lehti juttuja tänne siirtäny kun itse en lue näitä lehtiä :)

  Ja jännä tietää et oot Järvenpäästä!

  T. Järvenpääläinen ;)

  VastaaPoista
 6. harrastatte seksiä useestikki ilma mitään ehkäsyy?

  VastaaPoista
 7. Ihana blogi siulla! Pakko oli tulla katteleen / lukemaan, itse vasta harkitseilla oman blogin luonti tännä :) Ja tosi kiva juttu noissa kaikissa lehdissä :) Vaikuttaa, et olet kypsä ikäiseksesi ja aivan mahtava äiti (tämän kyseenalaistavat painukoot hiiteen :D) T: Janna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. luo ihmeessä jos mieles tekee !:) blogin kirjottaminen on ihan mukavaa hommaa:)

   Poista
 8. Ja edelliseen kommenttiin lisätäkseni ihanaa et on muitakin Jannoja (Kun ei meit kai hirveesti oo :D ? Tää siis miun kutsumanimenä, oikea nimeni on Jannamaari :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Janna on myös mun kutsumanimi, oikee nimi on Janna-Tuulia :D

   Poista
  2. Okei :) ja nyt on blogikin luotuna :D http://jannanlailla.blogspot.fi/

   Poista
 9. Ihanat jutut ja tosi kauniit kuvat. Uskomattoman kaunis nimi sinulla ja myös tyttärelläsi <3

  VastaaPoista